Skip to content

Corrosiebescherming

Bescherm aandrijvingen optimaal tegen corrosie. Onze hoogwaardige coatings en RVS aandrijvingen bieden een langere levensduur en hogere betrouwbaarheid.

Corrosiebescherming voor aandrijvingen

BEGE biedt effectieve corrosiebescherming voor duurzamere, betrouwbare en onderhoudsvriendelijke aandrijvingen. Onze corrosiepreventie bewapent aandrijvingen tegen corrosie en verlengt de levensduur van machines, verhoogt de operationele betrouwbaarheid en minimaliseert downtime. Dit resulteert in lagere kosten en verhoogde productiviteit.

Oorzaken van corrosie

Corrosieve slijtage, vaak ‘roesten’ genoemd, is een complex en veelvoorkomend probleem dat aandrijvingen aantast. Dit proces treedt op wanneer metaal reageert met vocht of corrosieve chemicaliën, waardoor het oppervlak verslechtert en afbreekt. Deze reactie wordt versterkt door omgevingsfactoren zoals blootstelling aan zout water, zuren en stoffen die chloriden bevatten, die het corrosieve effect versnellen.

Zelfs roestvast staal, dat bekend staat om zijn weerstand tegen corrosie, is niet immuun voor degradatie als het voortdurend wordt blootgesteld aan agressieve omstandigheden. RVS kan beschadigd raken tijdens gebruik, transport, montage of onderhoud. Eenmaal beschadigd, is het vatbaar voor roest. Bovendien kunnen ruwe oppervlakken met kieren en spleten dienen als broedplaatsen voor schadelijke stoffen, wat de corrosie verder bevordert. Daarnaast faciliteert een niet-aseptisch ontwerp, dus zonder gladde, ronde oppervlakken de aanhechting van deze stoffen, waardoor corrosie nog verder versnelt.

Risico’s van corrosie

In industriële omgevingen met veel vocht en zout kan corrosie de efficiëntie en functionaliteit van aandrijfsystemen ernstig ondermijnen. Dit destructieve proces leidt tot verhoogde wrijving, verminderde werking en zelfs volledige uitval van machines. Dergelijke problemen tasten de integriteit en betrouwbaarheid van machines aan, wat kan resulteren in hogere onderhoudskosten en ongeplande stilstand. Noodreparaties en vervangingen verstoren niet alleen de productiecapaciteit maar brengen ook aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich mee.

Corrosie veroorzaakt oppervlakteschade en vermindert de kwaliteit van metalen componenten, waardoor hun structurele integriteit wordt aangetast. Voortdurende blootstelling aan corrosieve elementen zorgt voor significante slijtage, waardoor onvoldoende beschermde onderdelen ondermaats functioneren, wat leidt tot onbetrouwbare prestaties en potentieel gevaarlijke situaties bij zware machines en kritieke systemen.

Mogelijkheden om corrosie te voorkomen

BEGE begrijpt de complexiteit en de technische uitdagingen die corrosie met zich meebrengt voor machinebouwers en hun klanten. Algemene maatregelen tegen corrosie omvatten onder meer de keuze voor de juiste oppervlakteafwerking, regelmatige visuele inspecties, zorgvuldig onderhoud, grondige reiniging, het selecteren van geschikte materialen en coatingtoepassingen.

We bieden effectieve bescherming met hoogwaardige anti-corrosie coatings en een uitgebreid aanbod aan roestvrijstalen aandrijfcomponenten. Onze expertise maakt het mogelijk de veiligheid, betrouwbaarheid en productiviteit van machines te verbeteren, wat zowel de prestaties als de levensduur optimaliseert. Ontdek onze technieken voor corrosiebescherming.

Anti-corrosiecoating

Voedselveilige en corrosiebestendige coatings worden gebruikt om aandrijfcomponenten zoals tandwielkasten en elektromotoren te beschermen tegen corrosie en slijtage.

BEGE past speciale C5M coatings toe die uitstekend bestand zijn tegen oppervlakteroest, oxidatie en de effecten van agressieve omgevingsfactoren zoals minerale olie, smeermiddelen, emulsies en oplosmiddelen. Daarnaast bieden we STEEL-IT coatings, speciaal ontworpen voor voedselverwerkende machines, die een duurzame bescherming bieden tegen corrosie terwijl ze voldoen aan strenge hygiënische normen.

Beide coatings zijn ideaal voor gebruik in vochtige en corrosieve toepassingen, waar ze bijdragen aan de verlenging van de levensduur en de betrouwbaarheid van de aandrijvingen.

Voordelen van coatings:

 • Beschermt tegen roest en oxidatie en waarborgt metaalintegriteit.
 • Weerstaat zware industriële omgevingsfactoren, inclusief extreme temperaturen en chemische blootstelling
 • Vermindert de frequentie van onderhoud en verlaagt operationele kosten.
 • Bespaart op materiaalkosten door goedkopere basismetalen corrosiebestendig te maken.
 • Wordt op maat gemaakt om optimale bescherming te bieden tegen bepaalde chemische stoffen of extreme omstandigheden.
 • Biedt esthetische variatie met coatings in verschillende kleuren en afwerkingen.

Roestvaststalen aandrijving

Roestvaststalen aandrijvingen zijn cruciaal voor toepassingen waar hygiëne en duurzaamheid topprioriteit zijn.

BEGE levert deze aandrijvingen, die dankzij hun corrosiebestendige eigenschappen van hoogwaardige materialen zoals AISI 316, uitstekende weerstand bieden tegen de destructieve effecten van vocht, zout en chemische stoffen. Dit maakt onze RVS aandrijvingen ideaal voor gebruik in zowel de voedselverwerkende industrie als in maritieme en chemische verwerkingsfaciliteiten. De gladde afwerking en het robuuste ontwerp van deze aandrijvingen minimaliseren de aanhechting van vuil en vereenvoudigen reiniging, wat essentieel is voor het behalen van strenge hygiënenormen.

Een investering in RVS kan aanvankelijk hoger lijken, maar de langetermijnbesparingen door lagere onderhoudskosten en langere levenscycli compenseren de initiële uitgaven ruimschoots. Hierdoor zijn roestvaststalen aandrijvingen een economisch verstandige keuze voor bedrijven die focussen op duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Voordelen van RVS aandrijvingen:

 • Voorkomt corrosie, zelfs onder extreme omstandigheden.
 • Vereist minder onderhoud door natuurlijke roestbestendigheid.
 • Verhoogt de operationele betrouwbaarheid van machines.
 • Bevordert hygiëne door eenvoudige reiniging, bestand tegen hogedrukreiniging.
 • Bestand tegen hoge temperaturen en chemische blootstelling.
 • Verlaagt de totale eigendomskosten op lange termijn.

De beste anti-corrosieoplossing: RVS of coating?

De beslissing om een RVS aandrijving of een coating te gebruiken voor corrosiebescherming wordt beïnvloed door diverse factoren:

 • Betrouwbaarheid: als een lange levensduur en hoge betrouwbaarheid cruciaal zijn, dan is RVS duurzamer, ondanks de hogere initiële kosten.
 • Kosten: in sommige situaties wegen de kosten van een RVS aandrijving niet op tegen de opbrengsten; dan kan een coating de beste optie zijn.
 • Duurzaamheid: in extreem corrosieve industriële omgevingen is RVS vanwege zijn inherente corrosiebestendigheid vaak de betere keuze.
 • Bedrijfsomstandigheden: RVS is ideaal voor zware chemische blootstelling, terwijl in minder agressieve omstandigheden een coating kan volstaan.
 • Onderhoud: RVS vereist minder onderhoud dan gecoate oppervlakken, die regelmatig opnieuw gecoat moeten worden om beschermd te blijven.
 • Gezondheid: in sectoren zoals levensmiddelen of farmaceutica hebben de niet-toxische eigenschappen van RVS de voorkeur boven coatings.
 • Toepassing: indien de eerdergenoemde factoren geen doorslag geven, dan bepaalt de specifieke toepassing de keuze tussen RVS of een coating. Onze experts staan klaar om ondersteuning te bieden.

Benieuwd hoe BEGE uw onderneming kan helpen? Op zoek naar een corrosiebestendige maatwerk aandrijving? Maak een afspraak met onze engineers.

Branchespecifieke corrosiebescherming

BEGE combineert expertise in aandrijftechnologie met diepgaande branchekennis om geïntegreerde corrosiebestendige aandrijfoplossingen te bieden. Deze oplossingen optimaliseren de aandrijvingen van machines in diverse sectoren, zoals de voedingsmiddelenindustrie, farmaceutische industrie en marine. Onze engineers passen specifieke branche-eisen en -normen toe om de veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie van aandrijvingen en machines te waarborgen.

Lees hoe wij in verschillende branches corrosiebescherming toepassen om aandrijfsystemen te verbeteren.

Corrosiebestendige aandrijvingen in de levensmiddelenindustrie

RVS aandrijvingen van BEGE bieden superieure corrosiebestendigheid voor de voedselindustrie vanwege hun hygiënische kwaliteiten. Ze zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de hoogste hygiënenormen en kunnen intensieve reinigingsprocessen ondergaan. Deze eigenschappen maken ze perfect voor omgevingen waar regelmatig hoge vochtigheidsgraden en strenge reinigingscycli voorkomen.

Bekijk onze RVS producten

STEEL-IT coatings zijn een uitstekend alternatief voor RVS in situaties waar direct contact met voedsel incidenteel is. Deze coatings zijn USDA-conform voor incidenteel voedselcontact en bieden een robuuste bescherming tegen corrosie. Ze zijn ideaal voor toepassingen waar de aandrijving bestand moet zijn tegen agressieve schoonmaakmiddelen en frequent gereinigd wordt, zoals in voedselverwerkingsapparatuur die niet direct in contact komt met levensmiddelen.

Ga naar industriële coatings

Corrosiebestendige aandrijvingen in de farmaceutische sector

Roestvaststalen aandrijvingen zijn zeer geschikt voor de farmaceutische industrie dankzij hun uitstekende corrosiebestendigheid en hygiënische eigenschappen. Ze zijn bestand tegen agressieve chemicaliën en intensieve reinigingsprocessen, waardoor ze voldoen aan de strenge hygiëne- en steriliteitsnormen.

Daarnaast minimaliseren ze het risico op contaminatie, wat van groot belang is in farmaceutische productieomgevingen.

Bekijk onze RVS producten

In de farmaceutische industrie biedt de STEEL-IT coating een kosteneffectief alternatief voor RVS. Deze coating biedt superieure bescherming tegen corrosie en is USDA-conform.

Bovendien is de coating geschikt voor contact met desinfecterende middelen bij frequente reinigingscycli.

Ga naar industriële coatings

Corrosiebestendige aandrijvingen in marine & offshore

Aandrijvingen in marine- en offshore-toepassingen worden blootgesteld aan extreme invloeden zoals vochtigheid, zout en chemische stoffen, wat leidt tot corrosie, zoals roest en elektrolyse.

BEGE biedt speciale C5M nanocoatings die reductoren, elektromotoren en motorreductoren optimaal beschermen tegen oppervlakteroest en oxidatie, waardoor de levensduur wordt verlengd en de betrouwbaarheid wordt verbeterd.

Ga naar industriële coatings

Hoogwaardige RVS aandrijfcomponenten

Ontdek ons uitgebreide gamma RVS aandrijfcomponenten met ultra-hygiënische eigenschappen. Perfect voor industrieën die hoge eisen stellen aan corrosiebestendigheid.

RVS motorreductoren

Efficiënte, hygiënische en slijtvaste RVS kegelwiel, tandwiel en wormwiel motorreductoren.

RVS reductoren

Voedselveilige, duurzame en onderhoudsvrije RVS kegelwielreductoren.

RVS elektromotoren

Voedselveilige, hygiënische en economische RVS elektromotoren met hoog rendement. Ook AISI 316.

RVS flensencoders

Compacte, stofdichte, schok- en waterbestendige flensencoders; voor wanneer precisie telt.

De levensduur van de machine verlengen? Betere hygiëne realiseren? Stilstand minimaliseren? Bel met onze engineers voor de beste corrosiebestendige maatwerkaandrijving.

Meer van BEGE over corrosiebescherming in aandrijfsystemen

Lees meer over corrosiewerende aandrijfcomponenten en systemen in deze uitgelichte artikelen en ontdek hoe BEGE machinebouwers in diverse branches bijstaat met corrosiebestendige aandrijfoplossingen.

Veelgestelde vragen over corrosiebescherming

Hieronder staan antwoorden op veelgestelde vragen over corrosiebescherming in aandrijftechniek. Deze informatie helpt bij het begrijpen van de belangrijkste aspecten van corrosie en de beschikbare oplossingen.

Corrosie is de degradatie van metaal door chemische reacties met de omgeving, zoals zuurstof, vocht en zout. Deze reacties leiden tot structurele zwakte, waardoor machines kwetsbaar worden voor barsten, breuken en uitval. Dit proces kan de efficiëntie en levensduur van machines ernstig beïnvloeden.

Corrosie verhoogt de operationele kosten door frequente onderhoudsbeurten, reparaties en vervanging van aangetaste onderdelen. Dit leidt tot meer downtime, hogere arbeidskosten en verhoogde kosten voor reserveonderdelen. Effectieve corrosiebescherming kan deze kosten aanzienlijk verlagen door de levensduur van componenten te verlengen.

STEEL-IT en C5M epoxycoatings zijn chemisch resistent en duurzaam, ideaal voor (zware) industriële toepassingen. STEEL-IT coating biedt uitstekende bescherming tegen corrosie en voldoet aan hygiënische normen, terwijl de C5M coating bestand is tegen oppervlakteroest en oxidatie, waardoor deze geschikt is voor marine en offshore.

Roestvast staal is zeer corrosiebestendig, vooral tegen agressieve reinigingsmiddelen die vaak in de levensmiddelenindustrie worden gebruikt. Dit materiaal behoudt zijn integriteit en voorkomt verontreiniging, wat essentieel is voor hygiënische omstandigheden en voedselveiligheid in deze industrie.

De corrosiebestendigheid van RVS vermindert de snelheid van materiaaldegradatie door roest en oxidatie te weerstaan. Dit leidt tot minder slijtage en een langere levensduur van industriële machines, waardoor onderhoudsfrequentie en bijbehorende kosten worden verminderd.

BEGE RVS aandrijvingen zijn IP69K-gecertificeerd voor water- en stofbestendigheid. Dit maakt ze ideaal voor omgevingen waar hoge drukreiniging frequent is, zoals in de voedingsmiddelenindustrie, waar hygiëne en reinigbaarheid van groot belang zijn.

Beoordeel omgevingsfactoren zoals vochtigheid, chemische blootstelling en temperatuur in relatie tot van de specifieke toepassingseisen en raadpleeg een expert om de meest geschikte corrosiebeschermingsmethode te bepalen.

Benieuwd hoe BEGE uw onderneming kan helpen? Op zoek naar een corrosiebestendige maatwerk aandrijving? Maak een afspraak met onze engineers.