Skip to content

Voedselveilige RVS elektromotoren

Efficiënte, hygiënische, economische en duurzame RVS motoren met een hoog rendement op het gebied van productiviteit, efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid.

Hoogwaardige, efficiënte en rendabele RVS elektromotoren

Als aandrijfpartner van machinebouwers in de industrie begrijpen wij dat naast maximale productie en winst de grootste prioriteit ligt bij productveiligheid. Wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid worden steeds strenger, zowel op Europees vlak als wereldwijd.

Verkeerde motor = grote problemen

Of een voedselproduct nu wel of niet met de aandrijving in aanraking komt; het bevindt zich voortdurend in een omgeving vol machineonderdelen en apparatuur en daarom is absolute hygiëne een vereiste. De verkeerde keuze van een elektromotor kan leiden tot grote problemen, ongewenste kosten en zelfs terugroepacties.

Enkele problemen waar machinebouwers en hun klanten mee worstelen zijn: we willen geen verfspaanders of roest in het product krijgen. We zijn het beu om de motor telkens weer te moeten vervangen of te voorzien van een nieuwe coating om aan de hygiënenormen te voldoen. We willen dat de motoren langer meegaan. De aandrijving staat in een natte omgeving en het is belangrijk dat deze een grondig schoonmaakregime kan ondergaan. En tot slot: we willen bacteriële besmetting voorkomen.

Optimale productveiligheid

Productveiligheid in de voedselverwerkende en -producerende industrie is te waarborgen door in de aandrijving een motor toe te passen die zowel efficiënt is als ongevoelig voor verontreiniging: een RVS elektromotor.

In tegenstelling tot motoren van bijvoorbeeld aluminium kan zich aan een RVS elektromotor vrijwel geen vocht of vuil hechten. Dit komt enerzijds door de materiaalkeuze en anderzijds door het ontwerp.
Omdat een roestvrijstalen motor -anders dan bij een aluminium motor- geen coating nodig heeft, kan deze probleemloos hogedrukreiniging ondergaan. Er is immers geen risico op productvervuiling als gevolg van loslatende coating tijdens krachtige reiniging.
Bij het ontwerp is rekening gehouden met de eis dat de motor productveilig is: dankzij de gladde behuizing en de afwezigheid van koelribben hoopt vuil zich lastiger op. De combinatie van deze materiaal- en ontwerpkenmerken verkleint de kans op hygiëneproblemen en minimaliseert de kans op besmetting en zorgt voor een langere levensduur van RVS motoren in vergelijking met aluminium motoren.

Roestvaststalen motoren zijn efficiënt, hygiënisch, economisch en duurzaam. Het is een kosteneffectieve investering die een hoog rendement oplevert op het gebied van productiviteit, efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid.

We hebben zeven belangrijke voordelen van een roestvrijstalen elektromotoren op een rijtje gezet:

 1. Conform regelgeving
 2. Voedselveilig
 3. Hygiënisch ontwerp
 4. Bestand tegen hogedrukreiniging
 5. Kosteneffectief
 6. Duurzaam
 7. Corrosiebestendig

 

Conform wetgeving

RVS elektromotoren voldoen aan de meest recente internationale regels en richtlijnen op het gebied van voedselveiligheid. De hygiënenormen (HACCP, EHEDG, FDA) vereisen dat een installatie hogedrukreiniging kan doorstaan.

Standaard levert BEGE RVS motoren die deze normen overtreffen en bestand zijn tegen een zeer intensieve reiniging: tot 100 Bar op korte afstand (10-15 cm) en tot 80° Celsius.

Voedselveilig

Een hygiënische machine zorgt voor de veiligheid van de voedselproducten die worden geproduceerd of verwerkt. Dankzij het ronde, gladde en elegante design kan vuil zich niet hechten aan de motor en krijgt bacteriegroei geen kans.

Het gebruik van een roestvaststalen motor wordt zo een veiligheidsmaatregel voor productbehandeling en -verwerking.

Kosteneffectief

RVS motoren kennen een optimale prijs-kwaliteitsverhouding. Tegenwoordig kost een RVS motor ca. 20% – 50% meer dan een aluminium variant.

De investering van nieuwere generatie roestvrijstalen elektromotoren is niet alleen lager dan voorheen; ze leveren ook een besparing op tijdens hun gehele levensduur – dankzij minder onderhoud, minder vervangingen en minder stilstand of uitval.

Duurzaam

RVS is een industriële favoriet vanwege zijn weerstand tegen corrosie. Sterke reinigingsmiddelen hebben geen negatief effect op roestvaststalen motoren omdat de legering bestendig is tegen roestvorming en blootstelling aan zure of alkalische stoffen.

Vanwege de afwezigheid van verf en chemicaliën verminderen RVS motoren de belasting van het milieu. Bovendien draagt de bovengemiddelde levensduur bij aan lagere totale eigendomskosten.

Efficiënte en rendabele RVS elektromotoren

Als aandrijfpartner ondersteunt BEGE machinebouwers met voedselveilige RVS motoren voor de agrifood sector.

Hoogwaardige RVS elektromotoren van BEGE

BEGE heeft rendabele en efficiënte RVS elektromotoren ontwikkeld conform de geldende industriële standaard. Deze motoren blinken uit in kracht, efficiëntie en voedselveiligheid. Ze zorgen voor langdurige kwaliteitsprestaties en doordat ze geproduceerd worden volgens de strenge internationale kwaliteits- en hygiënenormen is de kans op bacteriën en besmetting minimaal.

Onze RVS motoren kenmerken zich door hun volledig gladde RVS AISI 304 / 316 behuizing en zijn IP69K gecertificeerd. Voor alle standaard en custom-made motoren geldt dat we ze ontwerpen, ontwikkelen en op kwaliteit controleren in Sassenheim.

Op een aantal vlakken verschillen ze van andere merken RVS motoren. We lichten de belangrijkste onderscheidende kenmerken nader toe:

Standaard IP69K

De motoren zijn standaard uitgevoerd in IP69K en voorzien van een PTC-weerstand om een te hoge temperatuur in de wikkelingen vroegtijdig te detecteren en de motor uit te schakelen.

Ingegoten klemmenbord

Alle bedrading is overzichtelijk op het klemmenbord gemonteerd zodat installatie eenvoudig is. Bijzonder is dat het klemmenbord in de klemmenkast is ingegoten, waardoor het geheel volledig IP69K beschermd is.

VITON O-ring

Door het gebruik van hoogwaardige voedselveilige afdichtingen zijn de motoren volledig waterdicht. De behuizing heeft een zeer gladde buitenzijde en dubbele VITON O-ringen om een stabiele en 100% waterdichte verbinding te realiseren met het voor- en achterschild. Bovendien zijn ook de warteluitgang, klemmenkastdeksel en de draadeinden voorzien van deze O-ringen.

Drukventiel

Standaard ingebouwd drukventiel. Als de temperatuur stijgt doordat de elektromotor warmte produceert, neemt de druk in de motor toe. Overdruk kan de afdichtingen van de motor negatief beïnvloeden waardoor de motorbescherming afneemt. Het drukventiel voorkomt overdruk in de motor.

 

Premium wikkelingen

Om onze RVS motoren optimaal te laten presteren hebben we hoogwaardige wikkelingen geselecteerd die bestand zijn tegen invloeden van buitenaf zoals hevige temperatuurschommelingen, vocht en overbelasting.

Anticondensatie heater

De RVS elektromotoren van BEGE zijn standaard uitgerust met een stilstandsverwarming. Dit component regelt dat de temperatuur binnenin de motor tijdens stilstand gelijk blijft en er geen condensatie optreedt. Hiermee wordt corrosievorming en kortsluiting voorkomen en de levensduur van de motor verlengd.

ISO H

Onze KBS motoren zijn standaard voorzien van de hoogste isolatieklasse H. De isolatiematerialen in deze klasse vangen probleemloos kortstondige overbelasting en hoge piekspanningen uit frequentieregelaars op. Ook is isolatieklasse H ideaal voor toepassingen met hoge omgevingstemperaturen (bijvoorbeeld in broodbakmachines of verbrandingsovens).

Gereduceerde manteltemperatuur

In vergelijking met andere merken hebben onze elektromotoren een gereduceerde manteltemperatuur. Dit betekent dat de motor veiliger ingezet kan worden in de nabijheid van medewerkers. De verlaagde manteltemperatuur is het resultaat van de combinatie van hoogwaardige materialen, een gedegen productieproces en een geoptimaliseerd ontwerp.

En verder:

 • 2 jaar garantie
 • UL/CSA certificering
 • EU engineering
 • Ingegraveerde motorinformatie
 • TENV voor 0,18 – 0,75kW
 • TEFC externe koelwaaier voor >0,75kW
 • Voldoet aan HACCP- en EHEDG-normen
 • Food-grade kwaliteit
 • FDA goedgekeurde componenten
 • Uitvoering: B14A, B14B, B5, B3 (overige uitvoeringen op aanvraag)
 • Geschikt voor frequentieregeling 15 – 75 Hz
 • Drukventiel tegen overdruk
 • Hoge kwaliteit lagers
 • Dikkere statorwand voor een gereduceerde manteltemperatuur

Vergelijking RVS motoren

BEGE levert twee series RVS elektromotoren van hoogstaande kwaliteit. De KBS Premium RVS elektromotor en de rendabele EBS. Beide motoren zijn uitermate geschikt voor gebruik in de voedselverwerkende en -producerende industrie. Allebei de series zijn efficiënt en dragen bij aan een voedselveilige omgeving. Toch verschillen ze op bepaalde punten van elkaar. We lichten de varianten nader toe.

Technische details

KBS Premium

EBS Economy

BGX IE4

Dankzij het gebruik van hoogwaardige materialen zijn KBS roestvaststalen motoren geschikt voor toepassing in de meest extreme omstandigheden.

EBS RVS motoren maken een rendabele, kostenefficiënte en voedselveilige aandrijving mogelijk voor toepassingen waar hygiëne een belangrijke rol speelt.

De BGX IE4 Super Premium Efficiency RVS elektromotoren zijn het neusje van de zalm qua rendement, kostenefficiëntie en voedselveiligheid.

Efficiëntieklasse

IE3

IE3

IE4

Vermogensbereik

0,18 – 1,5kW

0,18 – 22kW

0,18 – 3kW

Bouwgrootte

IEC 63 – 90

IEC 63 – 132

IEC 63 – 132

Pooltal

2, 4, 6, 8

2, 4, 6

2, 4, 6

Koeling

TENV

TENV / TEFC

TENV

Beschermingsklasse

IP69K

IP69K

IP69K

Isolatieklasse

H

F

F

Motorbescherming

Bi-metaal thermocontact

PTC, stilstandsverwarming

PTC, stilstandsverwarming

Materiaal

AISI 316

AISI 304

AISI 304

Toepassingen

Transportbanden of ventilatoren in industriële vriezers met een constante temperatuur van -40°C die regelmatig ontdooid worden ten behoeve van hogedrukreiniging met zure en alkalische schoonmaakmiddelen.

Heteluchtovens en bakkerijmachines werkend in een omgevingstemperatuur van >35°C en met bedrijfsfactor S1 (100%) en kortstondige overbelasting.

Visverwerkingsmachines in afgelegen (offshore) gebieden waarbij stilstand onacceptabel is en een lange levensduur gegarandeerd dient te worden.

Slachterijen, zuivelfabrieken en vlees- en visverwerkingsinstallaties waar voedselveiligheid de hoogste prioriteit heeft en de machine regelmatig onder hoge druk gereinigd wordt.

Farmaceutische industriële toepassingen met een gereguleerde omgevingstemperatuur van -5°C tot +25°C waarbij de motor in continu bedrijf met constante belasting (S1-100%) gebruikt wordt waarbij de bedrijfstemperatuur al dan niet wordt bereikt.

Rendabele voedselverwerkingsmachines waarin conform wet- en regelgeving RVS elektromotoren gebruikt worden, maar waar de aanschafprijs een belangrijke rol speelt en eventuele vervanging eenvoudig en snel gerealiseerd moet kunnen worden.

Deze elektromotoren met extra hoog rendement maken een aandrijving klaar voor de toekomst. Ze zijn conform de nieuwe wetgeving die op 1 juli 2023 ingaat. Vanaf dat moment is super premium efficiëntieniveau IE4 van kracht voor draaistroommotoren van 0,75 tot en met 200 kW.

Ze zijn ideaal voor toepassing in industrieën waar speciale hygiëne-eisen gelden, zoals de levensmiddelen- en farmaceutische industrie.

BGX IE4 Super Premium Efficiency RVS elektromotoren bieden ultieme efficiency en rendement met minimale vervanging en stilstand.

KBS Premium

Efficiëntieklasse

IE3

Vermogensbereik

0,18 – 1,5kW

Bouwgrootte

IEC 63 – 90

Pooltal

2, 4, 6, 8

Beschermingsklasse

IP69K

Koeling

TENV

Isolatieklasse

H

Motorbescherming

Bi-metaal

Materiaal

AISI 316

Toepassingen

Transportbanden of ventilatoren in industriële vriezers met een constante temperatuur van -40°C met regelmatige ontdooiing voor hogedrukreiniging met zure en alkalische schoonmaakmiddelen.

Heteluchtovens en bakkerijmachines met een omgevingstemperatuur van >35°C met de motor in continu bedrijf (S1-100%) en kortstondige overbelasting.

Visverwerkingsmachines in afgelegen (offshore) gebieden waarbij stilstand onacceptabel is en een lange levensduur gegarandeerd moet worden.

EBS Economy

Efficiëntieklasse

IE3

Vermogensbereik

0,18 – 22kW

Bouwgrootte

IEC 63 – 132

Pooltal

2, 4, 6

Beschermingsklasse

IP69K

Koeling

TENV / TEFC

Isolatieklasse

F

Motorbescherming

PTC, stilstandsverwarming

Materiaal

AISI 304

Toepassingen

Slachterijen, zuivelfabrieken en vlees- en visverwerkingsinstallaties waarbij voedselveiligheid de hoogste prioriteit heeft en de machine regelmatig gereinigd worden met hogedruk.

Farmaceutische industriële toepassingen met een gereguleerde omgevingstemperaturen van -5°C tot +25°C en de motor in continu bedrijf met constante belasting (S1-100%) gebruikt wordt waarbij de bedrijfstemperatuur al dan niet wordt bereikt.

Rendabele voedselverwerkingsmachines waarbij wet- en regelgeving het gebruik van RVS-elektromotoren verplicht maar waarbij de aanschafprijs een belangrijke rol speelt en eventuele vervanging gemakkelijk en snel gerealiseerd kan worden.

BGX IE4

Efficiëntieklasse

IE4

Vermogensbereik

0,18 – 3kW

Bouwgrootte

IEC 63 – 132

Pooltal

2, 4, 6

Beschermingsklasse

IP69K

Koeling

TENV / TEFC

Isolatieklasse

F

Motorbescherming

PTC, stilstandsverwarming

Materiaal

AISI 304

Toepassingen

Deze elektromotoren met extra hoog rendement maken een aandrijving klaar voor de toekomst. Ze zijn conform de nieuwe wetgeving die op 1 juli 2023 ingaat. Vanaf dat moment is super premium efficiëntieniveau IE4 van kracht voor draaistroommotoren van 0,75 tot en met 200 kW.

Ze zijn ideaal voor toepassing in industrieën waar speciale hygiëne-eisen gelden, zoals de levensmiddelen- en farmaceutische industrie.

BGX IE4 Super Premium Efficiency RVS elektromotoren bieden ultieme efficiency en rendement met minimale vervanging en stilstand.

Catalogus binnenkort beschikbaar

Specialist in RVS aandrijfsystemen

BEGE is niet alleen producent en leverancier van RVS elektromotoren. Met innovatieve technieken engineeren we ook complete aandrijfsystemen en maatwerkoplossingen, afgestemd op branche- of klantspecifieke wensen. We garanderen dat alle componenten naadloos op elkaar aansluiten. En omdat er slechts met één partner contact is, blijft alles overzichtelijk. Bekijk de 7 voordelen van BEGE’s integrale aandrijfsystemen.

Een RVS aandrijfsysteem voor de levensmiddelenindustrie bestaat vaak uit de combinatie van een KBS, EBS elektromotor, GE-tandwielmotorreductor, KE-kegelwielmotorreductor, of een RVS trommelmotor met een MIG flensencoder en een frequentieregelaar.

Servicevoordelen van BEGE

 • Uitgebreide range van RVS elektromotoren
 • Maatwerkmogelijkheden voor klantspecifieke oplossingen
 • Korte levertijd dankzij ruime voorraad in Sassenheim
 • Gereserveerde voorraad
 • Snelle levering van reserveonderdelen
 • Reparatie en service op locatie
 • EU-engineered: betrouwbare kwaliteit
 • Support in eigen taal