Skip to content

Case study

MdW Technical Support

Preventieve motorreductorvervanging voor een spiraalvriezer

BEGE is als kennispartner betrokken bij het verduurzamen van de voedselindustrie op het gebied van aandrijftechniek. Dit komt tot uiting in de ondersteuning die wij machinebouwers bieden bij het optimaliseren van hun voedselproducerende en -verwerkende machines. Mdw Technical Support bouwt en installeert complexe machines voor de levensmiddelenindustrie. Met ruim 20 jaar werkervaring in de branche zijn ze expert in het efficiënt en het veilig maken van machines.

Opdracht

MdW Technical Support vroeg BEGE Aandrijftechniek te helpen bij de preventieve vervanging van de spiraalvriezer bij Oma Bobs Snacks. De aandrijfmotoren van de koeltoren met dubbele spiraal en dubbele banden ging al een tijd mee toen ontdekt werd dat één van de tandwielkasten op zijn einde liep.

Aangezien de oorspronkelijke leverancier van de motoren niet meer bestond, klopte MdW voor hulp aan bij zijn aandrijfpartner BEGE om hen te helpen met de specificaties van de motoren en de tandwielkast zodat de aandrijving weer optimaal zou presteren.

 “Ik werk al 10 jaar samen met BEGE en ik ben zeer te spreken over het kennisniveau van alle medewerkers. Naast de expertise en het feit dat ze altijd betrokken zijn, vind ik het zeer prettig dat ze zo klantvriendelijk en oplossingsgericht werken.”

Michel de Wit – eigenaar MdW Technical Support

Aanpak

Kort onderzoek door de engineers van BEGE leidde tot de aanbeveling acuut actie te ondernemen. BEGE heeft de motoren opnieuw gewikkeld zodat de machine weer even vooruit kon.

Het risico op stilstand was voorlopig geweken, maar het werd duidelijk dat de motoren in de koeltoren op korte termijn vervangen moesten worden. In overleg hebben MdW, BEGE en Oma Bobs Snacks besloten om begin 2019 de tandwielkast volledig te vernieuwen.

Werkwijze

  • Doelstellingen definiëren
  • Componenten zeer spoedig uit voorraad leveren
  • Nauwe betrokkenheid bij toekomstige projecten
  • Gefaseerde uitvoering: eerst de continuïteit waarborgen
  • Engineering voor de optimalisatie van de volledige constructie
  • Complete check-up van de huidige staat: status bepalen en prognose geven voor levensduur om stilstand te voorkomen

Resultaat

Het resultaat van deze samenwerking tussen Oma Bobs Snacks, MdW Technical Support en BEGE is de installatie van een robuuste tandwielkast van ruim 700kg die volledig compatibel is met alle belangrijke hygiëne-eisen en regelgevingen. Via een koppelflens is de reductor verbonden aan een BEGE-motor van 2,2kW. In combinatie met de enorme vertragingskast levert de aandrijving een zeer hoog koppel van 20.000 Nm bij 0,9 toeren.

Het resultaat in een notendop:

  • Snelle realisatie van een passende oplossing gericht op de behoefte van de eindklant
  • De motoren zijn IP56 en voldoen aan de strenge eisen qua voedselveiligheid
  • Upgrade van de machine
  • Ondersteuning op het gebied van techniek en berekeningen

Download de volledige case