Skip to content

Case study

Maatwerkoplossing voor vervanging van niet meer leverbare elektromotor

Maatwerkoplossing voor vervanging van niet meer leverbare elektromotor

BEGE levert specialistische klantspecifieke aandrijfoplossingen. Wij bieden machinebouwers ondersteuning met onze maatwerkaandrijvingen die ongeplande stilstand helpen voorkomen. Onze distributeur en goede partner Interbridge bracht ons in contact met een Amerikaans bedrijf dat voor al hun fabrieken vervangende elektromotoren nodig had.

Opdracht

De voormalige leverancier van dit bedrijf was jaren geleden gestopt met de productie van de speciale elektromotoren die onze klant in zijn fabrieken toepaste.

Omdat nieuwe elektromotoren niet meer leverbaar waren, liet de klant elke kapotte motor door een lokale werkplaats repareren en volledig herwikkelen. Deze oplossing bleek op den duur te kostbaar en tijdrovend en daarom zocht men een alternatief. Belangrijk was dat de nieuwe aanbieder deze elektromotoren kon leveren en tegelijkertijd continuïteit bood.

De opdracht voor BEGE was een vervangende elektromotor te leveren zodat de fabrieken van de klant optimaal en zonder ongeplande stilstand konden blijven functioneren.

“BEGE heeft ons ontzettend goed geholpen. Met de beperkte informatie die wij hadden, hebben de engineers van BEGE deze specifieke motor in feite volledig herontwikkeld.”

Aanpak

Omdat de klant helaas niet beschikte over datasheets of tekeningen van de motor en enkel een slecht leesbare schets kon tonen, besloten we een kapot sample naar ons hoofdkantoor in Nederland te laten komen.

Onze engineers hebben de motor onderzocht en nagemeten en op basis van alle dimensies een eerste concept ontworpen. Hieruit bleek dat de motor geen standaard NEMA of IEC-afmetingen had.

Werkwijze

 • Data en dimensies achterhalen
 • Kapot sample onderzoeken
 • Specificaties in kaart brengen
 • 1e concept ontwerpen
 • Op basis van de specificaties de motor volledig herontwikkelen

Resultaat

Aangezien zowel de as als de flens geen standaard afmetingen had, en de as tevens een speciale afgevlakte spiebaan, hebben onze engineers op basis van alle specificaties de elektromotor volledig herontwikkeld.

Om onze klant compleet te ontzorgen, leveren we de motoren met een aangesloten afgeschermde kabel op ster 400V met EMC wartel. Dit maakt het eenvoudig elke motor een-op-een uit te wisselen. Ook worden de motoren geleverd in TENV-versie en met een speciale lage klemmenkastdeksel zodat de beperkte inbouwmogelijkheden geen belemmering vormen.

Omdat de nieuwe elektromotoren in IE3 worden geleverd en de klant er meer dan 100 heeft draaien, zal de overstap een aanzienlijke besparing opleveren qua energieverbruik en kosten.

Tot slot voeren wij voor deze klant een gereserveerde voorraad in Nederland en Amerika voor spoedige vervanging. Ons slimme voorraadsysteem geeft een signaal zodat de voorraad tijdig aangevuld kan worden.

Het resultaat in een notendop:

 • Een elektromotor die dankzij maatwerk engineering compleet identiek is aan de vorige motor
 • Ontzorging dankzij aangesloten kabel en wartel voor snelle een-op-een uitwisseling
 • IE3-klasse voor energie- en kostenbesparing
 • TENV en speciale lage klemmenkastdeksel voor optimaal ruimtegebruik
 • Gereserveerde voorraad in Nederland en Amerika voor spoedige vervanging
 • Slim voorraadsysteem waarbij BEGE weet wanneer de voorraad moet worden aangevuld
 • Optimale continuïteit
 • Minimale kans op ongeplande stilstand

Benieuwd hoe BEGE uw onderneming kan helpen?
Maak een afspraak met onze engineers.